Tewerkstelling nieuwe EU-onderdanen - welke landen

De onderstaande informatie, voorwaarden en regelgeving waren van toepassing op aanvragen tot en met 31 december 2018 en zijn dus vanaf 1 januari 2019 niet meer te gebruiken!
De nieuwe regelgeving, en daarbij horende nieuwe voorwaarden en documenten, vindt u hier: Naar werknemers buitenlandse nationaliteit (vanaf 2019)

OPGELET: aangezien vanaf 1 juli 2015 de onderdanen van Kroatië vrijgesteld zijn van de verplichting van het voorafgaand bekomen van een arbeidskaart - waardoor nu de onderdanen van alle landen van EER en Zwitserse bondstaat vrijgesteld zijn - en aangezien er heden geen kandidaat-lidstaten voor EU in het vooruitzicht zijn, zullen er in deze categorie geen arbeidskaarten en arbeidsvergunningen meer uitgereikt worden.
 

Toegetreden op 1 juli 2013:

 1. Kroatië

De eventuele tewerkstelling in België van onderdanen uit Kroatië zijn heden tot 30 juni 2015 onderworpen aan de verplichting van het voorafgaand bekomen van een arbeidskaart.

Voor onderdanen van dit land is vanaf 1 juli 2015 het vrij verkeer van werknemers volledig van toepassing, wat impliceert dat zij vanaf deze datum vrijgesteld zijn van de verplichting tot het voorafgaand verkrijgen van een arbeidskaart.
 

Toegetreden op 1 januari 2007:

 1. Bulgarije en
 2. Roemenië

Voor onderdanen van deze landen is sinds 1 januari 2014 het vrij verkeer van werknemers volledig van toepassing, wat impliceert dat zij vanaf deze datum vrijgesteld zijn van de verplichting tot het voorafgaand verkrijgen van een arbeidskaart.
 

Toegetreden op 1 mei 2004:

 1. Polen,
 2. Hongarije,
 3. Estland,
 4. Letland,
 5. Litouwen,
 6. Tsjechië,
 7. Slovenië,
 8. Slowakije,
 9. Cyprus en
 10. Malta.

Onderdanen van deze landen zijn sinds 1 mei 2009 vrijgesteld van de verplichting tot het voorafgaand verkrijgen van een arbeidskaart.
 

Meer info:

Werknemers Buitenlandse Nationaliteit

Terug naar startpagina Werknemers buitenlandse nationaliteit

Contact en openingsuren