Stagiair - hoe aanvragen

De aanvragen moeten door de werkgever (of zijn mandataris) worden ingediend bij de dienst Economische Migratie in de provincie (provincie van de plaats van tewerkstelling).

Het aanvraagdossier dient te bestaan uit:

  • een volledig ingevuld specifiek formulier “aanvraag tot tewerkstelling van een stagiair van vreemde nationaliteit”. Indien het de eerste keer is dat een dergelijk formulier door de betrokken aanvrager wordt ingediend, dient zijn handtekening te worden gelegaliseerd door de burgemeester van zijn woonplaats (contacteer de dienst bevolking van je woonplaats).
    Wanneer het gaat om een werkgever die in het buitenland gevestigd is, moet de aanvraag worden ingediend via een mandataris die op regelmatige basis in België verblijft, en die hiertoe door de buitenlandse werkgever werd gemachtigd. Wanneer de aanvraag wordt ingediend door een mandataris of gemachtigde, dient naast een schriftelijke volmacht ook een kopie te worden toegevoegd van het identiteitsdocument van de betrokkene;
  • een geneeskundig attest indien vereist (wanneer nog geen twee jaar wettig verblijf in België of wanneer voordien nog niet gewerkt in België);
  • een volledig ingevuld inlichtingenblad en een kopie van de (Belgische) verblijfstitel wanneer de werknemer reeds in België aanwezig is op het ogenblik van indiening van de aanvraag;
  • een kopie van de buitenlandse identiteitskaart of een kopie van de persoonsgegevens van het internationaal paspoort wanneer de werknemer nog niet in België aanwezig is op het ogenblik van de indiening van de aanvraag;
  • een kopie van de door beide partijen ondertekende Nederlandstalige stageovereenkomst met toevoeging van een tevens door beide partijen ondertekend gedetailleerd opleidingsprogramma (in voorkomend geval ook een door beide partijen ondertekende vertaling van die stageovereenkomst en van dat opleidingsprogramma in een taal die de stagiair begrijpt);
  • een verklaring waarin de stagiair bevestigt tijdens de stage geen andere dienstbetrekking in België te zullen uitvoeren;
  • een kopie van de betrokken stagiair zijn/haar diploma of studiegetuigschrift waarop de stage betrekking heeft en het curriculum vitae waaruit de kwalificaties van betrokken stagiair blijken.
  • in geval van detachering:
    - een fotokopie van het zogeheten "Certificate of Coverage" (CoC): het document afgeleverd door de lokale overheid waarin verklaard wordt dat de betrokken werknemer onder de sociale zekerheid van het lokale (detacherende) land blijft ressorteren. Dit kan enkel indien er een socialezekerheidsakkoord bestaat tussen België en het lokale (detacherende) land. België heeft bilaterale akkoorden met: Albanië, Algerije, Argentinië, Australië, Bosnië-Herzegovina, Brazilië, Canada (+ apart akkoord met Québec), Chili, Democratische Republiek Congo, Filippijnen, India, Israel, Japan, Kosovo, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, San Marino, Servië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Korea. Daarnaast heeft België multilaterale akkoorden met de landen van Economische Europese Ruimte (EU+EVA) en Zwitserland;
    - bij gebrek aan een dergelijk bilateraal of multilateriaal socialezekerheidsakkoord: een fotokopie van de brief van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (Directie Internationale Betrekkingen) waarin verklaard wordt dat de betrokken werknemer in die concrete (gedetacheerde) tewerkstelling niet onder de Belgische sociale zekerheid valt, in toepassing van het artikel 3 van de wet van 27 juni 1969.

(naar downloadpagina met formulieren)

Bij een aanvraag tot verlenging of hernieuwing van een lopende arbeidsvergunning en arbeidskaart B dient het aanvraagdossier één maand voor het einde van de lopende vergunning te worden ingediend. Het dossier dient te bestaan uit:

  • een volledig ingevuld formulier “aanvraag tot tewerkstelling van een stagiar van vreemde nationaliteit”;
  • een kopie van de door beide partijen ondertekende Nederlandstalige stageovereenkomst met toevoeging van een tevens door beide partijen ondertekend gedetailleerd opleidingsprogramma (in voorkomend geval ook een door beide partijen ondertekende vertaling van die stageovereenkomst en van dat opleidingsprogramma in een taal die de stagiair begrijpt) indien deze gewijzigd is ten opzichte van de vorige tewerkstellingsperiode;
  • een verklaring waarin de stagiair bevestigt tijdens de stage geen andere dienstbetrekking in België te zullen uitvoeren;
  • een kopie van de loonstaten van de volledige periode waarvoor de arbeidsvergunning was afgeleverd

Daar waar voorheen nog een inlichtingenblad vereist was, is dit niet meer nodig voor de aanvraag van een vernieuwing of verlenging van een arbeidskaart B - aangezien de persoonsgegevens van de werknemer via authentieke bronnen zoals rijks- en vreemdelingenregister door de dienst Economische migratie zelf opgevraagd wordt.

(naar downloadpagina met formulieren)

Belangrijk: een aanvraag tot verlenging of hernieuwing van een lopende arbeidsvergunning en arbeidskaart B als stagiair is enkel mogelijk indien de eerste tewerkstelling minder dan 12 maanden duurde, daar de totale tewerkstelling van een stagiair beperkt is tot een maximale duur van 12 maanden.

Werknemers Buitenlandse Nationaliteit

Terug naar startpagina Werknemers buitenlandse nationaliteit

Contact en openingsuren