Vlaamse ondersteuningspremie - VOP

Nieuw Vanaf nu kan je in het WSE-loket(link is external) de stand van je dossier opvolgen, je berekeningsnota's en andere documenten raadplegen en bijkomende documenten opladen. Je logt in op dezelfde manier als bij het indienen van je aanvraag(link is external) (met je elektronische identiteitskaart - E-ID). Meer info vind je onder de rubriek 'dossier raadplegen'.

Waarom een VOP

De Vlaamse Ondersteuningspremie - afgekort VOP - is een premie voor een werkgever die een persoon met een arbeidshandicap of -beperking aanwerft (of heeft aangeworven) met als doel de integratie van personen met een handicap in het beroepsleven te bevorderen.

De VOP is bedoeld als compensatie voor de eventuele extra kosten en lagere productiviteit die de arbeidshandicap met zich meebrengt. Op die manier wil de Vlaamse overheid het voor werkgevers aantrekkelijker maken om personen met een arbeidshandicap in dienst te nemen en houden.

Overzicht - navigatiebalk

Via de grijze navigatiebalk (links) kom je te weten wie in aanmerking komt voor de premie, hoe je deze kan aanvragen, welke voorwaarden van toepassing zijn, hoe hoog de subsidie is, hoe deze berekend en uitbetaald wordt

In de rubriek met 'veelgestelde vragen'(FAQ) vind je nog vele mogelijk interessante vragen en antwoorden, gerangschikt per trefwoord van A tot Z. Vind je de informatie die je zoekt niet onmiddellijk terug op onze website, kijk dan zeker eerst of je het antwoord in onze FAQ niet terugvindt.

Samengevat: waar kan ik terecht met mijn vragen?

  • Voor vragen i.v.m. de aanvraag, toekenning en betaling van de VOP-premie zelf door/aan de werkgeverkan je terecht bij 'ons' op het departement Werkgelegenheid (via vop@wse.vlaanderen.be of de contactgegevens onderaan deze pagina).

Overzicht procedure

Bij de behandeling van een aanvraag onderzoekt het departement de arbeidsrelatie tussen de werknemer en de werkgever. Voor de beoordeling van de arbeidshandicap van de werknemer, en het percentage en de duurtijd van de premie, zal het departement een beroep doen op het onderzoek van en screening door de VDAB. Het departement beslist op basis van de input van de VDAB over het bedrag en de duurtijd van de VOP, en bezorgt de werkgever de beslissing over de aanvraag. Het departement zal op het einde van ieder kwartaal de premie van het voorgaande kwartaal uitbetalen. Meer informatie over de procedure, een eerste aanvraag, hernieuwing of verlenging, etc. vind je terug op de pagina 'Hoe aanvragen'

Contact

Vlaamse ondersteuningspremie - VOP

Organisatie: 
Departement Werk en Sociale Economie
Dienst: 
Dienst Tewerkstelling
Gebouw: 
Ellipsgebouw
Straat + nr: 
Koning Albert II laan 35 bus 20
Postcode: 
1030
Gemeente: 
Brussel
Land: 
België

 

Wil je liever telefonisch gecontacteerd worden, vermeld dit in je mail, dan bellen we je zo spoedig mogelijk op.