Vlaamse dienstencheques populair bij dertigers en veertigers

woensdag, 7 februari 2018 - 14:15

Het Vlaamse dienstencheque jaarrapport 2016 toont aan dat het systeem vooral heel populair is bij dertigers en veertigers. De dienstencheques lijken zo hun doel te bereiken om door het verlichten van huishoudelijke taken bij te dragen tot een betere life-work balance, zeker voor jonge gezinnen en tweeverdieners. Na een periode van sterke groei sinds het ontstaan van de dienstencheques, stabiliseert het stelsel zich enigszins.

In 2016 is het Vlaamse dienstenchequesysteem verder gegroeid met +3,8%. Het stelsel lijkt dus enigszins te stabiliseren, na groeicijfers van meer dan 10% in de voorbije jaren. In 2016 hebben 668.066 Vlaamse gebruikers samen 81,8 miljoen dienstencheques gekocht bij 1.473 ondernemingen. Daarmee werden 88.334 dienstenchequewerknemers aan het werk gezet, gemiddeld gedurende 2,4 uur per week en per gebruiker. In totaal kostte het dienstenchequestelsel in 2016 1.296,5 miljoen euro, inclusief 177,3 miljoen euro voor de fiscale aftrek van dienstencheques.

Dienstencheques zijn vooral populair bij dertigers (18,3%) en veertigers (22,2%), en bij 65-plussers (29,1%). Ze helpen mee aan een goede balans tussen werken en leven voor mensen in een drukke levensfase en zijn ook van groot belang voor het verbeteren van de levenskwaliteit bij oudere gebruikers. Mensen jonger dan 30 jaar gebruiken nauwelijks dienstencheques (3,8%). In 2016 waren 41% van de dienstencheques elektronisch. Deze zijn al behoorlijk ingeburgerd bij de jongere gebruikers: meer dan 60% in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar maakt gebruik van het elektronische systeem.

Ondanks de voortdurende groei van het aantal verkochte dienstencheques, daalt het aantal dienstencheque-ondernemingen. De sector zit in een consolidatiebeweging, waarbij vooral kleinere spelers de sector verlaten via vrijwillige stopzettingen en faillissementen, en grotere ondernemingen een groeiend marktaandeel veroveren.

De sector blijft vooral vrouwelijk personeel aantrekken, slechts 2% van de werknemers zijn mannen. Er werken ook relatief weinig jongeren in de dienstenchequesector. Meer dan de helft van de werknemers zijn dertigers of veertigers, en 30% van de werknemers zijn 50-plussers. Met 48% was iets minder dan de helft van de dienstenchequewerknemers van niet-Belgische herkomst in 2016. De werknemers van Belgische herkomst zijn vooral sterk vertegenwoordigd bij de oudere leeftijdsklassen, terwijl de jongere werknemers veel vaker een herkomst van buiten België kennen. Naarmate de oudere werknemers – die voornamelijk een Belgische herkomst hebben - op pensioen gaan en vervangen moeten worden, diversifieert de sector steeds verder. Het aantal werknemers met roots in de nieuwe Europese lidstaten (+10,3%) en van buiten de EU-28 (+8,2%) stijgt gestaag.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Opnieuw zie je dat de Vlaamse dienstencheques vooral populair zijn bij jonge gezinnen en tweeverdieners. Ze werpen duidelijk hun vruchten af door een goede werk-privé-balans mee mogelijk te maken.

Het volledige rapport kan je hier downloaden.

Persinfo
Thomas Pollet
Woordvoerder van minister Philippe Muyters
Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport
+32 474 69 56 08 - thomas.pollet@vlaanderen.be