Elektronische dienstencheques populairder

vrijdag, 18 augustus 2017 - 10:00

Het afgelopen jaar is het aantal dienstencheques opnieuw gestegen met 3,62%. Ook het aandeel elektronische cheques zit in de lift, voor het eerst is meer dan de helft van de dienstencheques elektronisch. Toch liggen de ambities nog veel hoger. 

Van januari tot en met juli 2017 werden maar liefst 49.373.179 dienstencheques aangekocht, een stijging met 3,62% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Dienstencheques worden aangeboden in papieren en elektronisch formaat.  Het aandeel elektronische dienstencheques evolueerde positief de voorbije maanden, waardoor hun aandeel voor het eerst boven de 50% stijgt, tot 52,59%.

De ambities liggen echter veel hoger. Uitgiftemaatschappij Sodexo engageerde zich aanvankelijk om midden 2017 een minimum aandeel van 86% elektronische dienstencheques te behalen, een zeer ambitieus streefdoel dat tegen eind 2017 zelfs zou oplopen tot 95%.

Aangezien het streefdoel niet behaald werd, moet Sodexo nu de Vlaamse overheid een boete betalen van 3.228.256 euro. De boete komt neer op een prijsvermindering voor het beheer van de cheques in de periode januari-juni 2017. Deze komt bovenop de eerdere prijsverminderingen voor het niet-behalen van de streefdoelen.

Sodexo heeft al heel wat werk verricht om het gebruik van e-cheques te promoten, waaronder een app voor gebruikers en werknemers, maar zal dus nog een versnelling hoger moeten schakelen om van 2017 hét jaar te maken van de omschakeling naar e-cheques.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Vlaanderen zet volop in op administratieve vereenvoudiging en digitalisering, en daar horen elektronische dienstencheques uiteraard ook bij. Ze worden steeds populairder, voor het eerst zijn er meer elektronische dan papieren cheques aangekocht. Al mag en kan dat nog beter.”

Meer informatie over de cijfers vindt u op de website www.werk.be.