Loopbaanbegeleiding

Als je meer voldoening in je werk zoekt, als je aan een nieuwe carrièrestap toe bent of als je andere vragen hebt over je loopbaan, dan kan je loopbaanbegeleiding volgen. Sommige mensen beslissen om het roer helemaal om te gooien en durven eindelijk de stap te zetten waar ze al lang van dromen, anderen komen (soms na veel twijfel en reflectie) dankzij de loopbaanbegeleiding eindelijk tot de conclusie dat ze goed zitten waar ze zitten.  In zo’n loopbaanbegeleidingstraject wordt onderzocht wat iemands sterktes, zwaktes, interesses en professionele ambities zijn. Daarna leren we mensen om hun loopbaandoelen te bepalen: wat motiveert hen, welke banen passen bij hen? En tot slot wordt samen een persoonlijk ontwikkelingsplan op, waarin staat aangegeven welke stappen je moet ondernemen om je doelen te bereiken.

Reeds verschillende jaren voorziet de Vlaamse overheid in een stelsel van gesubsidieerde loopbaanbegeleiding , en dit zowel voor werknemers als voor zelfstandigen. Recent werd het systeem van loopbaanbegeleiding hervorm en werd de loopbaancheque ingevoerd.

Elke werkende of zelfstandige kan via de website van VDAB een loopbaancheque aanvragen om een loopbaanbegeleiding te betalen bij gemandateerde loopbaancentra. Je hebt recht op loopbaanbegeleiding om de 6 jaar. Maar vanaf 1 juli 2013 betaal je die met loopbaancheques. Je hebt recht op 2 pakketten van 4 uren begeleiding. Je betaalt 40 euro per pakket, maar de reële waarde is 550 euro per pakket. Organisaties of individuen die erkend willen worden als loopbaancentrum, vragen bij de VDAB hun mandaat aan. Daarmee kunnen ze zich dan op de markt aanbieden. Wil je graag loopbaanbegeleiding volgen, neem dan contact op met een erkend loopbaancentrum in je buurt.

Wetgeving: http://codex.vlaanderen.be/Portals/Codex/documenten/1023069.html)

Meer informatie: